Algemeen

 • Waaraan herken ik een goede tandarts (praktijk)

  Lees hier waar u een goede tandarts (praktijk) aan herkent.

 • Kan ik zomaar weg bij mijn huidige tandarts?

  Antwoord: Dit kan zeker. U maakt eenvoudig een afspraak bij de door u gewenste tandarts. Verder hoeft u niets te doen.

 • Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

  Antwoord: Bij een wortelkanaalbehandeling (zenuwbehandeling) wordt de zenuw uit de tand of kies gehaald. De tandarts vijlt de zenuw uit het wortelkanaal(kanalen), het wordt schoongespoeld met een ontsmettende vloeistof en het kanaal wordt daarna opgevuld met een rubberen staafje. Daarna wordt de tand of kies weer opgebouwd met vullingsmateriaal

 • Kunnen mijn tanden nog gevoelig zijn nadat er een nieuwe vulling is gezet?

  Antwoord: Ja, dat kan. Zeker na het plaatsen van een witte (composiet) vulling kan het nog enige weken tot soms wel een paar maanden gevoelig zijn. Met name met warm en koud en met bijten kan het gevoelig zijn. Dit is op zich normaal en moet eventueel met paracetamol goed te houden zijn. Het mag alleen niet zo zijn dat u 's nachts wakker wordt van de pijn, dat pijnstillers niet meer helpen of dat u weken achtereen meerdere pijnstillers op een dag nodig heeft. Dan is het verstandig om contact met de tandarts op te nemen.

 • Wat is een kroon?

  Antwoord: Een kroon is een soort kapje wat over de tand of kies wordt gelijmd. Hierdoor krijgt dat tand of kies weer meer stevigheid. Als er bijvoorbeeld een grote vulling in de kies (tand) zit, kan er een stuk van de kies afbreken (de vulling blijft dan meestal zitten). Er blijft dan te weinig houvast over voor een nieuwe vulling en het alleen mogelijk om de kies te restaureren met een kroon.

 • Wat te doen als u (of uw kind) een blijvende tand uit de mond valt?

  Antwoord: Het eerste wat u moet doen is de tand zoeken. Pak deze niet vast aan de wortel maar aan het deel wat normaal zichtbaar is in de mond. Bewaar de tand nat, het beste in een bekertje melk, maar als dat niet voorhanden is is water of speeksel ook goed. De tand mag niet uitdrogen! Zo snel mogelijk de tandarts bellen. Als dit buiten de normale werktijden valt en u krijgt het antwoordapparaat met het nummer van de dienstdoende tandarts, dan belt u deze op. Het is heel belangrijk dat de tand weer zo snel mogelijk teruggeplaatst wordt in de mond. Het is niet zeker dat de tand op lange termijn behouden kan blijven, maar hoe sneller de tand weer teruggeplaatst wordt, des de groter is de kans dat hij weer vastgroeit in het bot.

  En wat bij een melktandje? Dan is het wel belangrijk om het tandje te zoeken en te bewaren, maar dit hoeft niet nat. Een melktand plaatsen we nooit terug, omdat je dan kans hebt de blijvende tand die onder het tandvlees zit te beschadigen. Wel altijd de tandarts bellen en het tandje meenemen. De tandarts kan dan kijken of de gehele tand eruit is gekomen of dat hij is afgebroken.

 • Hoe vaak worden er röntgenfoto's gemaakt?

  Antwoord: Er worden elke 2-3 jaar bitewings ("overzichtsfoto's") gemaakt om te controleren of er geen gaatjes onder de oude vullingen ontstaan zijn of nieuwe gaatjes tussen de kiezen in. Soms moeten er vaker foto's gemaakt worden, bijvoorbeeld als u ergens last van heeft of wanneer de tandarts twijfelt. Met zo'n foto is het vaak beter te beoordelen dan met het blote oog en zorgt er dus voor dat een gaatje kleiner is wanneer het ontdekt wordt en dat er dus minder van de kies weg geboord hoeft te worden.

 • Preventie / mondhygiëne

 • Moet ik meewerken aan een behandeling?

  Wanneer u de adviezen en onze uitleg waarom iets moet gebeuren met betrekking tot aanpak tandsteen, bacteriën, aantasting tandvlees en bot op lange termijn om wat voor reden dan ook niet wilt opvolgen, dan zullen wij dit volledig vastleggen in uw dossier.

  Dit omdat de inspectie voor de volksgezondheid ons dit kan aanrekenen. Wanneer er ernstige complicaties optreden, doordat wij de nodige zorg niet bij u hebben mogen verlenen, dan moeten wij aan kunnen tonen dat u degene was die ondanks onze adviezen geen gebitsreiniging of andere preventieve behandeling wilde.

 • Hoe ontstaat tandsteen en kan ik dit voorkomen?

  Antwoord: Tandsteen is een combinatie van bepaalde stoffen uit het speeksel en voedselresten. De voedselresten kunt u proberen zo veel mogelijk te beperken door goed te poetsen en ragers te gebruiken. De samenstelling van het speeksel kunt u niet veranderen, en hierdoor hebben sommige mensen toch altijd veel tandsteen, ookal maken ze het nog zo goed schoon.

 • Mijn tandvlees zakt en hierdoor komen de wortels bloot te liggen. Hoe komt dit en wat kan ik er aan doen?

  Antwoord: Naar mate je ouder wordt, zakt het tandvlees. Dit is een natuurlijk proces en dit kunnen we helaas niet voorkomen. Het is wel belangrijk om niet te hard over het tandvlees heen te poetsen en zeker niet met een harde of medium tandenborstel. Hiermee poets je het tandvlees kapot en versnel je het proces van "zakken". Wat weg is, komt niet meer terug. Het beste kunt u een zachte tandenborstel of electrische borstel nemen. Hiermee voorkom je onnodige schade aan het tandvlees.

 • Wat is de beste tandpasta?

  Antwoord: Alle tandpasta's zijn goed, als er maar fluoride in zit. Voor kinderen tot 5 jaar is er speciale tandpasta met minder fluoride, omdat kinderen de tandpasta vaak nog doorslikken. Als u last heeft van gevoelige tanden, kunt u een tandpasta voor gevoelige tanden nemen zoals Sensodyne of de groene Elmex.

 • Hoe vaak moet ik ragers, flossen/tandenstokers gebruiken?

  Antwoord: Het reinigen tussen de tanden en kiezen moet een keer per dag gebeuren. Het maakt niet uit of u dit 's morgens of 's avonds doet. Het beste is het om eerst te poetsen en daarna de rager te gebruiken, of te flossen/stokeren. Daarna nog even goed spoelen met water.

 • Wat is beter: ragers, tandenstokers of flossen?

  Antwoord: Ragers zijn over het algemeen het beste. De ruimte tussen de tanden en kiezen in is namelijk niet recht, maar een beetje hol. Zowel flossdraad als een tandenstoker komen niet goed in die holle ruimte en daar blijven dus steeds voedselresten achter, waardoor het tandvlees onstoken blijft. Alleen een rager komt goed in die holte met zijn haartjes. Hiervoor is het wel belangrijk dat u de juiste maat ragers gebruikt. Vraag hiernaar bij uw tandarts. Een te kleine rager is niet effectief en een te grote rager beschadigt het tandvlees. Het schoonmaken tussen de tanden moet wel dagelijks gebeuren. U eet immers ook elke dag en blijft er dus ook elke dag vuil tussen de tanden achter, wat er met poetsen alleen niet uitgaat.

 • Kosten / vergoedingen

 • Ik ben al heel lang niet meer bij een tandarts geweest. Krijg ik de kosten dan wel vergoed uit mijn tandartsverzekering?

  Antwoord: Ja, als u een tandartsverzekering heeft afgesloten krijgt u gewoon uw rekeningen vergoed conform de voorwaarden van uw verzekering. Als u vele jaren wel verzekerd was, maar niet bij een tandarts bent geweest, is de verzekering alleen maar blij, want u heeft al die tijd wel premie betaald, maar geen kosten geclaimd.

 • Moet ik mijn rekening direct aan de tandarts betalen?

  Nee ! U hoeft bij ons niet per se direct af te rekenen.

  Verzekerd bij CZ, ONVZ of VVAA? Dan kunnen wij in 2023 en 2024 uw rekening rechtstreeks bij uw verzekeraar indienen! U ontvangt alleen eventueel een nota van uw verzekeraar voor uw eigen bijdrage.

  Voor alle overige verzekeringsmaatschappijen geldt: de rekening van uw kinderen tot 18 jaar kan sowieso altijd rechtstreeks gedeclareerd worden, deze hoeft u dus niet aan de balie te voldoen.

  Bent u verzekerd bij een andere maatschappij? Vraag in de praktijk naar de mogelijkheden.

  Houd ook deze website in de gaten, zodra er met andere maatschappijen rechtstreeks declareren met overname debiteurenrisico mogelijk is, melden we dat op de site.

   

   

 • Kinderen

 • Wanneer moet mijn kindje voor het eerst naar de tandarts?

  Antwoord: Wij adviseren om uw kindje vanaf 2,5 jaar mee te nemen naar de tandarts, om vast te wennen. Als het al in de stoel wil, is het goed en gaan we spelenderwijs "tandjes tellen" Maar wil het nog niet, is het ook goed, maar heeft uw kindje het wel vast een keer gezien. Vanaf 3 jaar gaan we zeker kijken en tandjes tellen.

 • Vanaf en tot welke leeftijd moet ik een "fluorhapje"?

  Antwoord: Vanaf 6 jaar tot en met 16 jaar.

 •  

  Scroll naar boven
  Call Now Button