Te weinig tandenpoetsen geeft 30-100% verhoogde kans op hartziekten.

Mensen die hun tanden maar eenmaal per dag poetsen, of nog minder, hebben een duidelijk hogere kans op een hartaanval. In de praktijk zijn slechte poetsers vooral laagopgeleide, oudere mannen. Slechte mondhygiëne is gevaarlijk voor het hart, schrijven epidemiologen van het University College in Londen in het British Medical Journal.

Uit hun onderzoek onder bijna 12.000 Schotse mannen en vrouwen rolt een 30 tot 40 procent verhoogde kans op een hartziekte voor mensen die eenmaal daags poetsen. Mensen die nog slordiger zijn en niet iedere dag hun tanden poetsen, lopen een kans op een hartaanval die rond de 100 procent hoger ligt.

Wie niet poetst heeft veel tandplaque en daarin groeien bacteriën. Via ontstoken tandvlees kunnen die in de bloedbaan terechtkomen. Ze kunnen blijven hangen in het hart en hartklepontstekingen of bloedstolsels veroorzaken. In het bloed van de slechte poetsers waren – meer dan bij goede poetsers – moleculen te vinden die vrijkomen bij chronische ontstekingen, zoals C reactive protein (CRP) en fibrinogeen. Dat ondersteunt de theorie dat een forse populatie mondbacteriën een chronische ontsteking veroorzaakt. Het was al bekend dat mensen met tandvleesontstekingen (parodontitis) meer moeten vrezen voor een hartziekte.

Scroll naar boven
Call Now Button